“Kako kupiti zlato?” jedno je od najčešćih pitanja koje postavljaju svi oni koji žele kupiti svoj prvi komad investicijskog zlata, bilo da se radi o zlatniku ili zlatnoj poluzi. Oni iskusniji ulagači u zlato znaju da se radi o poprilično jednostavnom procesu koji ne mora trajati više od nekoliko minuta, ali za sve one koji po prvi puta ulažu u žuti plemeniti metal odlučili smo napisati ovaj kratki vodič kako bi prva kupnja prošla što jednostavnije.

Zašto kupiti investicijsko zlato?

Prije nego prođemo kroz proces kupnje investicijskog zlata u fizičkom obliku, korisno je znati zašto je uopće takva kupnja dobra financijska odluka. 

Na investicijsko zlato ne treba gledati kao zamjenu za druge oblike ulaganja poput dionica ili kriptovaluta, već kao zamjenu za neisplativu bankovnu štednju na kojoj naš novac iz dana u dan sve manje vrijedi. Naime, novac zbog inflacije kroz vrijeme gubi svoju vrijednost pa tako 1000 eura danas vrijedi manje nego prije deset godina, a za deset godina vrijedit će još manje. Istovremeno, banke trenutno daju vrlo niske kamatne stope na štednju koje nisu dovoljne da nadoknade gubitak vrijednosti uslijed inflacije, zbog čega se ovim oblikom štednje zapravo gubi vrijednost.

Kako bi štednja bila isplativa, potrebno je da donosi prinos koji nadmašuje prosječnu stopu inflacije u dugom roku, a investicijsko zlato tu zadaću do sada je odlično odradilo. Cijena zlata u eurima u proteklih je dvadeset godina u prosjeku rasla više od 8.6% godišnje, što je znatno više od inflacije, ali i od mnogih drugih oblika štednje i ulaganja. Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku u potpunosti je oslobođeno svih poreza, prenosivo je, pruža zaštitu od kriza i daje neovisnost.

kako-kupiti-zlato-cz (2)

Kako kupiti zlato u pet jednostavnih koraka

1. Odredite svoj budžet

Nakon što ste odlučili svoju štednju s banke prebaciti u investicijsko zlato, prvi je korak odrediti novčani iznos s kojim raspolažete za kupnju zlatnika i poluga. Taj iznos ne treba biti cijela vaša štednja jer je uvijek dobro imati nešto novaca i na bankovnom računu, a koji dio štednje će biti u zlatu ovisi ponajprije o preferencijama samog štediše. 

Budžet za ulaganje u zlato može biti manji, od svega stotinu eura pa do većih iznosa koji se mjere u desecima pa i u stotinama tisuća eura. Kupnja investicijskog zlata nije namijenjena samo za one najbogatije baš zbog toga što na tržištu postoje i manji zlatnici i poluge koji su idealni za periodične kupnje.

2. Izaberite pouzdanog partnera za kupnju

Nakon što ste odredili budžet, slijedeći je korak pronalazak trgovca kod kojeg ćete kupiti zlato. Za ovako bitnu financijsku odluku, pametnije je izbjegavati neprovjerene prodavače preko oglasnika, već se najbolje obratiti ovlaštenim distributerima poznatih europskih kovnica s LBMA popisa, a najpoznatiji takav distributer u Hrvatskoj je Centar Zlata koji nudi mogućnost kupnje u poslovnicama u većim hrvatskim gradovima ili pak preko internetske trgovine.

kako-kupiti-zlato-cz (1) (1)

3. Odaberite zlatne poluge i zlatnike

U asortimanu svakog respektabilnog trgovca postoji širok izbor zlatnih poluga i zlatnika raznih veličina koje je moguće kombinirati na razne načine prilikom kupnje. I zlatnici i poluge smatraju se investicijskim zlatom i velike razlike između njih nema, što se tiče njihove svrhe, a svaki proizvod ima jasno naznačene kupovnu i otkupnu cijenu koje se mijenjaju svakih pet minuta u skladu s burzovnom cijenom zlata.

Većina ulagača prilikom kupnje odlučuje se za veći broj manjih proizvoda kako bi sebi osigurali veću likvidnost. Naime, ako im zatreba gotovina, takvi ulagači onda mogu prodati samo dio svog zlata, bez da prodaju cijelu svoju zlatnu imovinu. Ako niste sigurni koje biste zlatnike i poluge htjeli kupiti, kontaktirajte djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije na broj 01 3000 783 ili e-mail [email protected]

4. Odaberite način preuzimanja i plaćanja

Kako postoji više opcija kod odabira proizvoda od zlata, tako postoji i kod odabira načina preuzimanja tih proizvoda. Kupci koji zlato kupuju u poslovnici najčešće odmah to zlato preuzimaju i nose sa sobom po principu dođi-plati-nosi, a za one koji ne žele kod sebe držati kupljeno zlato postoji i opcija pohrane u sefu Centra Zlata. Takva je pohrana besplatna prvih godinu dana za sve klijente, a kupljeno zlato moguće je preuzeti bilo kada uz najavu dan ranije. Zlato je moguće preuzeti i putem 100% osigurane dostave na kućnu adresu koja u pravilu stiže u roku dva radna dana, a za tu se opciju odlučuje većina onih koji kupuju zlato preko internetske trgovine.

Što se plaćanja tiče, moguće je plaćanje gotovinom u poslovnici za iznose do 10.000 eura, dok je plaćanje bankovnom transakcijom moguće bez ikakvih ograničenja. Postoji i opcija plaćanja kriptovalutama.

5. Čuvajte zlato i unovčite ga po potrebi

Nakon što ste kupili investicijsko zlato i pohranili ga na način koji vam odgovara, preostaje vam samo čekati da vrijeme odradi svoje. Svoju zlatnu štednju možete nadopunjavati periodično dodatnim kupnjama, a bitno je na umu uvijek imati da je zlato dugoročna štednja koja za cilj ima zadržavanje vrijednosti i otpornost na inflaciju, a ne brzu zaradu. 

Kada dođe trenutak za to, bilo zbog potrebe za gotovinom ili nečeg drugog, vaše zlato možete unovčiti po aktualnoj cijeni bilo gdje u svijetu. Naravno, prodaju zlata, kao i kupnju, najbolje je obaviti kod ovlaštenih trgovaca poput Centra Zlata koji su u mogućnosti pružiti dobru i transparentnu otkupnu cijenu.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.