Ulaganje u zlato povijesno se pokazalo kao jedan od najefikasnijih i najpopularnijih oblika zaštite od visoke inflacije i hiperinflacije. U tom pogledu postoji više vrsta ulaganja u zlato. Među njima možemo navesti ulaganje u fizičko (investicijsko) zlato u vidu zlatnika i zlatnih poluga te ulaganje u takozvano “papirnato” zlato. U papirnato zlato spada ulaganje u ETF-ove, dionice kompanija koje se bave rudarenjem zlata te financijske izvedenice poput futures ugovora ili financijskih ugovora razlike (CFD-ovi).

Fizičko zlato

fizicko-zlato

Fizičko investicijsko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga najčešći je oblik ulaganja u zlato. Fizičko zlato iza sebe ima dugu povijest. Ono je, naime, tisućama godina služilo kao novac, vrijednost mu je bila relativno konstantna neovisno o tržišnim krizama, a povrh svega toga koristi se u gotovo cijelom svijetu. Temeljem tih činjenica, fizičko zlato zaradilo je visoko povjerenje kako malih, tako i velikih i institucionalnih investitora. 

Može se reći da je fizičko zlato jedan od najefikasnijih načina zaštite vrijednosti imovine na dugi rok, što je od osobite važnosti u današnje vrijeme kada svijet iščekuje novu krizu, a visoka inflacija izjeda vrijednost fiat valuta te kupovnu moć i štednju građana. Nesigurnost i neizvjesnost koju osjeti sve veći broj investitora i potrošača, mnoge je ulagače već sada nagnula da ulažu u zlato kao sigurno utočište očuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima. 

Papirnato zlato

papirnato-zlato

Papirnato zlato obuhvaća sve oblike ulaganja u zlato koji ulagaču zapravo uopće ne daju u posjed pravi, fizički komad zlata. Najpopularniji takav oblik ulaganja su ETF-ovi vezani za zlato.

ETF ili “Exchange-traded fund” investicijski je fond čijim se udjelima trguje na burzi. ETF-ovi svoju imovinu mogu ulagati u široki spektar instrumenata poput dionica, obveznica, robe, nafte ili zlata. ETF-ovi koji se odnose na zlato glavninu svojih investicija usmjeravaju k zlatu i zlatnim izvedenicama poput budućnosnica (futures ugovori) i opcija (options), što znači da uspješnost njihovog poslovanja u dobroj mjeri ovisi o fluktuacijama cijene fizičkog zlata. Ako raste cijena fizičkog zlata, raste i vrijednost ETF-a odnosno ako cijena fizičkog zlata padne, padat će i ETF.

Postupak ulaganja u ETF-ove i izlaska iz fonda relativno je jednostavan, a investitor može uložiti koliko god želi. Portfelj se može pratiti u svakom trenutku, kao i uspješnost poslovanja fonda. Na profit ostvaren ulaganjem u ETF se plaća porez na kapitalnu dobit, a kupnjom udjela u ETF-u investitor ne dolazi u posjed fizičkog komada zlata. Ovakva vrsta ulaganja ovisi o stabilnosti financijskog i burzovnog sustava te ulagaču ne pruža neovisnost i samostalnost.  

Prednosti fizičkog zlata nad papirnatim

Porez

Na ulaganje u fizičko zlato u Hrvatskoj se ne plaća PDV niti ikakav drugi oblik nameta, što nije slučaj s ETF-ovima na koje se mora platiti porez na kapitalnu dobit. Porez na kapitalnu dobit u Hrvatskoj iznosi 10% + prirez. Pored toga, na ETF-ove je potrebno platiti dodatne troškove u smislu troškova posredovanja pri trgovanju koje naplaćuju brokerske kuće i menadžeri fondova, što smanjuje krajnju dobit ulagača.

Također, moguće je da zbog neadekvatnog poslovanja fonda, cijena ETF-a ponekad ne prati cijenu fizičkog zlata, a ako je fond iz inozemstva, što je najčešće slučaj, dobit vam može dodatno umanjiti i konverzija valute. Nasuprot tome, držanjem fizičkog zlata ne ovisite ni o čijem poslovanju, niti gubite novac konverzijom valute, već direktno profitirate od rasta cijene. Profit koji ostvarite kupovinom i kasnijim prodajom fizičkog zlata nije podložan oporezivanju.

Neovisnost i prenosivost

Investitor koji je uložio u fizičko zlato drži svoju imovinu u vlastitim rukama. Ulaganjem u ETF-ove vaša imovina nalazi se na drugom mjestu i nije vam dostupna u svakom trenutku, a u ekstremnim društvenim ili životnim scenarijima vrijednost u ETF-ovima može ostati nedostupna, odnosno izvan dohvata ruke.

Fizičko zlato, s druge strane, lako je prenosivo, jednostavno za skladištiti, ne zauzima mnogo prostora, nije podložno koroziji i može se, zahvaljujući visokoj likvidnosti, u vrlo kratkom roku, bilo gdje u svijetu zamijeniti za novac po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. To ga čini vrlo diskretnim oblikom držanja ušteđevine.

Zaštita od kriza

Fizičko zlato štiti od socio-ekonomskih poremećaja širih razmjera kao što su kolaps valute i/ili kompletnog gospodarstva. U bilo kakvom crnom društvenom scenariju, onaj koji posjeduje zlato ostaje neovisan od stanja na financijskom tržištu i situacije u državi. 

Tijekom kriza, financijske institucije poput banka mogu propasti, što znači da klijenti gube svoj novac neovisno o tome koliko su zaradili na fondovima, dionicama ili izvedenicama. Tko zna hoće li fondovi za zaštitu štednih uloga imati dovoljno kapitala za isplatu štete ljudima koji su ostali bez svojih uloga. ETF-ovi u tom smislu ne pružaju neovisnost od financijskog sustava, što je pak jedan od najčešćih motiva ulaganja u zlato. Fizičko zlato u tom pogledu nosi brojne prednosti jer ga držite kod sebe, a ako zagusti, cijena će mu najvjerojatnije dodatno narasti.

S obzirom na sve navedeno, fizičko zlato pogodniji je oblik ulaganja u zlato od papirnatog zlata. Fizičko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga možete na jednostavan i efikasan kupiti u poslovnicama Centra Zlata, a s obzirom da je trenutačno cijena zlata na tržištima podcijenjena, to otvara priliku za kupovinu s diskontom odnosno prema povoljnijoj cijeni. Radi se o idealnoj prilici za dugoročno osiguranje vrijednosti vaše ušteđevine.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.