Novac ubrzano gubi na vrijednosti zbog inflacije – kako ga spasiti?

Visoka inflacija nastavlja rušiti rekorde i u Hrvatskoj ove godine iznosi 12.1%. U prijevodu, to znači da novac građana vrijedi 12.1% manje nego prije samo godinu dana, odnosno za jednak iznos kuna moguće je kupiti čak 12.1% manje proizvoda i usluga. 

Pritom nije bitno ni drže li građani kune u obliku gotovine ili na bankovnim računima, kao ni to drže li svoju novčanu imovinu u nekim stranim valutama poput eura, dolara ili franka. Apsolutno svaka valuta pogođena je visokom inflacijom jer novac ubrzano gubi na vrijednosti, što će se nastaviti i u budućnosti.

Kako bi svoju teško zarađenu ušteđevinu spasili od inflacije, sve se više štediša okreće ulaganju u zlato – tradicionalni oblik imovine koji je uvijek u povijesti bio zaštita od inflacije i ekonomskih kriza. 

Investicijsko zlato – Štednja koja nosi prinos od 8.3% godišnje

Investicijsko zlato sve je popularnija štednja u svijetu i u Hrvatskoj, a radi se o standardiziranom fizičkom zlatu koje dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u zlato jest visok prinos kojeg takva vrsta štednje donosi. 

Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje, što je značajno više od prosječne stope inflacije u istom periodu te većine drugih oblika štednje i ulaganja. Kada se takav prinos usporedi s mizernim kamatnim stopama na štednju koje banke trenutno nude, postaje jasno zašto je zlato sve popularnija štednja u doba inflacije. 

stednja-vs-zlato

Cijena zlata ne raste ujednačeno, već je kroz povijest uvijek najviše rasla u ekonomski nestabilnim vremenima, to jest u vremenima visoke inflacije i recesije. Primjer takvog perioda je Velika recesija koja je započela 2008. godine i za čije je vrijeme cijena zlata narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u ovaj plemeniti metal donijelo pozamašan prinos. U isto to vrijeme, dionice i većina drugih oblika ulaganja bilježili su velike gubitke.

S obzirom da se uskoro očekuje početak nove recesije, mnogi analitičari smatraju kako bi pred nama mogao biti veliki rast cijene zlata. Ukoliko su u pravu, a povijest nas uči da je takav scenarij vrlo izgledan, to znači da je upravo sada odlično vrijeme za kupnju investicijskog zlata u obliku poluga i zlatnika.

Štednja u zlatu je neoporeziva, likvidna i neovisna

Osim što se može pohvaliti visokim prinosom, investicijsko zlato oslobođeno je svih poreza, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo investitoru, bez ikakvih obveza prema državi. Uz to, zlato je vrlo likvidna imovina, to jest vrlo ga je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata te na taj način ostvariti zaradu.

kako-izgleda-zlato

Štednja u zlatu jedna je od rijetkih oblika štednje koja je nezavisna od države i kompletnog bankarskog i financijskog sustava te štediši pruža visoku dozu samostalnosti i slobode. Ta prednost posebno dolazi do izražaja za vrijeme nestabilnih vremena kada sredstva u bankama nisu sigurna.

Centar Zlata – centralno mjesto investicijskog zlata

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskih plemenitih metala te ovlašteni distributer poznatih europskih kovnica kao što je švicarski Argor Heraeus ili austrijska državna kovnica Münze Österreich, poznata po kovanju zlatnih dukata s licem cara Franje Josipa. S preko 50.000 zadovoljnih korisnika čije recenzije govore same za sebe, Centar Zlata je centralno mjesto investicijskog zlata u Hrvatskoj.

kako-ulagati-zlato

Centar Zlata svoje poslovnice ima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku te internetsku trgovinu preko koje je moguće naručiti zlatnike i zlatne poluge po najboljim cijenama u Hrvatskoj uz trenutnu isporuku i 100% osiguranu dostavu bilo gdje u Hrvatskoj. Centar Zlata klijentima nudi i preuzimanje kupljenog zlata u nekoj od poslovnica, kao i pohranu zlata u sigurnim sefovima koja je besplatna prvih godinu dana. 

Ne čekajte da inflacija pojede i vašu štednju, već novac prebacite u investicijsko zlato – sigurno utočište u nesigurnim vremenima!

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije: