Spot cijena platine

Spot cijena platine je trenutna cijena ovog plemenitog metala na svjetskom tržištu. Zbog velikog broja sudionika koji trguju platinom, spomenuta se cijena mijenja svake sekunde. Cijena platine, koju zbog rijetkosti ovog metala u prirodi mnogi smatraju najplemenitijim metalom, najčešće se izražava u Troy uncama, standardnoj mjeri za plemenite metale koja se već stoljećima koristi.

Centar Zlata, kao i ostali distributeri kovanica i poluga od platine, gore navedenu vrijednost koriste kao osnovu za izračun prodajne cijene proizvoda kategoriziranih kao investicijska platina. Cijene svih proizvoda navedenih na stranicama Banke Zlata mijenjaju se i usklađuju sa tržišnom vrijednošću svakih pet minuta.

Zašto se platina ne može kupiti po spot cijeni?

Razlika između spot cijene platine i vrijednosti investicijskih proizvoda zbog troška kovanja novčića i poluga od platine, kao i trošak distributera koji uključuje prijevoz, osiguranje, trošak zaposlenika spomenutih tvrtki i sl. No s obzirom na relativno efikasno globalno tržište plemenitih kovina, marže rafinerija i posredničkih kompanija su niske, a razlika između kupovne i prodajne cijene platine za krajnjeg kupca nije veća od nekoliko posto, barem kada u u pitanju proizvodi veće gramaže.

Prilikom prodaje investicijskih proizvoda, Centar Zlata će vam ponuditi otkup po cijeni istoj ili neznatno nižoj od spot cijene platine. Na taj način investitori mogu biti sigurni da svoje poluge platine mogu prodati po najboljim uvjetima na tržištu te brzo i jednostavno doći do gotovine.

Investiranje u platinu

Posljednjih nekoliko desetljeća cijena platine znatno je porasla, na temelju čega je postala vrlo interesantna investitorima koji preferiraju sigurnost, ali u isto vrijeme i prinos viši nego na oročenu štednju. Kao i ostali plemeniti metali, platina se dokazala kao dobro sredstvo očuvanja bogatstva i kupovne moći. Zbog manjeg prometa na tržištu ovog plemenitog metala, cijena platine je volatilnija nego cijena zlata, što znači da joj se vrijednost kreće u većim amplitudama. Za vrijeme mirnih ekonomskih razdoblja, cijena platine najčešće premašuje rast cijene zlata, dok u vrijeme recesija vrijednost zlata raste više zbog masovnog prebacivanja kapitala u sigurno utočište u situaciji u kojoj pada potražnja za platinom od strane industrije.

U platinu se može ulagati na dva načina – kupnjom poluga ili kovanica ovog plemenitog metala, a obje opcije su jednako dobro ulaganje.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!