Besplatna dostava za kupnje iznad 10.000€.
Zlato 1g: 58,46 €|Srebro 1g: 0,71 €|Platina 1g: 30,15 €|Zadnja promjena: 04.06.2023 15:45:02
Cijena bakra2023-05-17T14:07:43+02:00

.

Burzovna cijena bakra

Cijena bakra – kako se određuje?

Cijena bakra, kao i cijene svih drugih burzovnih roba među koje spadaju i zlato i srebro, mijenja se iz dana u dan te nikad ne miruje u potpunosti. Cijena bakra ovisi o mnogim faktorima koji direktno ili indirektno utječu na ponudu i potražnju ovog metala, a ti faktori uključuju stanje gospodarstva, razvoj tehnologija koje koriste bakar, cijene drugih metala te izrudarenu količinu novog bakra. Kao i kod svake druge robe, povećana potražnja utječe na rast cijene bakra, dok pad potražnje najčešće sa sobom donosi i pad cijene.

Cijena bakra i gospodarstvo

Bakar je industrijski metal što znači da za njega postoje brojne primjene u širokom spektru djelatnosti. Osim što je odličan vodič električne struje, bakar se koristi i u građevini, bijeloj tehnici, motorima, dekoracijama itd. Primjena bakra toliko je široka da prodire u gotovo sve proizvodne industrije na neki način, a upravo zbog toga je izražena povezanost cijene bakra sa sveukupnim stanjem u gospodarstvu.

Naime, ako gospodarstvo raste i stanje je dobro, cijena bakra u pravilu raste jer potražnja za njim raste budući da ga se troši sve više u proizvodnji. Upravo zbog toga, cijena bakra svojevrsni je pokazatelj stanja gospodarstva i često se uzima kao referenca kod određivanja cijena drugih burzovnih roba. Zbog toga, za cijenu bakra može se reći kako se ponaša ciklički, odnosno kreće se u skladu s gospodarstvom.

Veza cijene zlata i cijene bakra

S druge strane, cijena jednog drugog metala često se ponaša suprotno od bakra, a radi se o zlatu. Cijena zlata kroz povijest često je rasla upravo u periodima ekonomskih kriza, inflacije i općenitih nestabilnosti, dok cijena bakra u tim istim periodima u pravilu stagnira ili pada. Iz tog razloga, ulagači u zlato često vole u svom portfelju imati i nešto bakra kako bi u periodima rasta gospodarstva stagniranje zlata nadoknadili rastom cijene bakra, ali i obrnuto. 

Ulaganje u plemenite metale te ulaganje u industrijske metale stoga su dvije odvojene, ali međusobno vrlo povezane aktivnosti koje se odlično nadopunjuju. Zlato pruža zaštitu od inflacije i mogućnost ostvarenja prinosa u gospodarski izazovnim vremenima, dok bakar investitoru daje mogućnost zarade za vrijeme rasta gospodarstva.

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Najnovije objave:

Naslov

Na temelju 433 recenzija
Karlo Adam Bota
Karlo Adam Bota
09/05/2023
Odlično iskustvo, sve je bilo profesionalno, elegantno i brzo odrađeno.
radojka kovac
radojka kovac
08/05/2023
Sve profesionalno odrađeno! Lp Kovač Radojka
Juran
Juran
04/05/2023
Simple and fast buy! Would definitely recommend.
Mario Kruselj
Mario Kruselj
02/05/2023
Sve korektno i ljubazno odrađeno👍
Stjepan Pozderac
Stjepan Pozderac
25/04/2023
Sve u najboljem redu, korektno i točno.

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

    Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.