Štednja za mirovinu jedan je od najbitnijih financijskih poteza koji svaki radnik mora napraviti još za vrijeme svojeg radnog staža. Za mirovinu je potrebno početi štedjeti što je ranije moguće, bez obzira na visinu plaće, kako bi iznos same mirovine mogao biti dostatan za kvalitetan i dostojanstven život u staroj dobi.

stednja-za-mirovinu-zlato-graf

Većina radnika nažalost prepusti državi brigu za vlastitu mirovinu. Na prvi i drugi mirovinski stup odlazi čak petina bruto plaće pa mnogi pogrešno vjeruju kako će ih ti doprinosi uzdržavati u mirovini, ali činjenica je da tri četvrtine uplaćenih doprinosa odlazi sadašnjim umirovljenicima, dok samo jedna četvrtina predstavlja mirovinsku štednju za samog osiguranika koji novac uplaćuje.

Sve više radnika stoga traži alternativne oblike štednje za mirovinu, a mnogi se okreću trećem mirovinskom stupu kako bi nadopunili svoju štednju dodatnim ulaganjem u fondove. Ipak, postoji jedan još isplativiji i bolji način štednje za mirovinu koji u zadnje vrijeme postaje sve popularniji i u Hrvatskoj, a radi se o štednji u zlatu. U nastavku ćemo navesti pet glavnih razloga zašto je upravo štednja u zlatu najbolji način štednje za mirovinu.

1. Prinos

mirovinska-stednja-u-zlatu

Prinos, odnosno porasta vrijednosti u određenom periodu, najbitniji je pokazatelj isplativosti štednje. Zbog sveprisutne inflacije koja s vremenom smanjuje vrijednost fiat novca, izrazito je bitno da rast vrijednosti štednje u dugom roku bude viši od stope inflacije. To trenutno nije slučaj kod oročene bankovne štednje čije su kamatne stope blizu nuli, što ju čini neisplativom.

Što se tiče investicijskog zlata, njegova vrijednost je u prosjeku rasla oko 9% godišnje u posljednjih 20 godina. Taj je rast vrlo visok i u tom je periodu investicijsko zlato dobilo na vrijednosti čak 500% – znatno više od ostalih oblika štednje i ulaganja poput trećeg mirovinskog stupa. 

Sposobnost zlata da zadrži, ali i poveća svoju vrijednost čini ga izrazito isplativim oblikom dugoročne štednje. Za svaku kupljenu polugu ili zlatnik možete biti sigurni da će za 10, 20 ili 40 godina imati veliku vrijednost, dok isto ne možete reći za neke druge oblike štednje. 

2. Dugoročna održivost

stednja-u-zlatu-za-mirovinu

Svima je već poznato kako hrvatski mirovinski sustav nije dugoročno održiv. Neodrživ omjer radnika koji uplaćuju novac u sustav i osiguranika koji novac iz sustava dobivaju kod mnogih je doveo sumnju u opstanak cijelog sustava. Zbog sve manjeg broja rođenih i sve izraženijeg trenda starenja  stanovništva, nitko vam ne može garantirati da će postojati dovoljan broj radnika koji će uplaćivati novac za vašu mirovinu kad za to dođe vrijeme.

S druge strane, zlato se koristi kao pohrana vrijednosti tisućljećima. Države su propadale, valute gubile svoju vrijednost, financijski sustavi doživjeli kolapse, ali ovaj plemeniti metal zadržao je svoju vrijednost. Primjera radi, da ste 1920. Godine kupili zlata za 1000 dolara, danas bi to zlato vrijedilo oko 90.000 dolara. Da ste tih istih 1000 dolara stavili sa strane, danas bi oni vrijedili kao 80 dolara prije 100 godina, što znači da je dolar u tom periodu izgubio preko 90% kupovne moći. Ista je stvar sa svim papirnatim valutama.

Nema razloga očekivati da se isti trend ne nastavi i u budućnosti. Ukoliko (kada) dođe do kolapsa mirovinskog sustava, možete biti sigurni da vaša štednja u zlatu neće biti pogođena time. 

3. Štednja bez ograničenja

stednja-za-mirovinu-u-zlatu

Različiti oblici štednje za mirovinu imaju različita ograničenja kad je u pitanju sloboda upravljanja vlastitom imovinom. Primjerice, kod oročene bankovne štednje, štediša nema pristup vlastitim sredstvima sve dok rok štednje ne istekne. Ukoliko poželi razročiti štednju prije tog roka, nerijetko će morati platiti naknadu za to.

Što se tiče trećeg mirovinskog stupa, ograničenja su još izraženija. Ne samo da ulagač u fond nema pristup svojim novcima sve do navršene 50. godine, već ni nakon tog roka nema opciju podizanja svog novca koji mu pripada. Naime, moguće je isplatiti svega 30% ušteđenih sredstava odjednom, dok ostatak ide kroz mjesečne isplate u obliku dodatka na mirovinu.

S druge strane, štednjom u zlatu investitor ima potpunu kontrolu nad svojom imovinom te s njom može raditi što god hoće bez ikakvih ograničenja. Zlato je prenosivo pa ga je moguće nositi s lokacije na lokaciju, čak i u inozemstvo. Moguće je vlasništvo nad zlatom prenijeti na drugu osobu.

Osim toga, jedna od najvećih prednosti štednje za mirovinu u obliku zlata je to što je moguće zlato unovčiti u svakom trenutku kroz otkup zlata, bez obzira gdje se nalazite i koja je količina zlata u pitanju. Ovo je posebno korisno u situaciji kada je investitoru iz nekog razloga potrebna određena količina sredstava odmah, najčešće zbog nepredviđenih troškova koji se dogode svima.

4. Bez ikakvih poreza

ulaganje-za-mirovinu-zlato

Investicijsko zlato poznato je kao jedan od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza i nameta. Oslobođeno je i PDV-a prilikom same kupnje zlatnih poluga ili zlatnika, ali i poreza na kapitalnu dobit prilikom prodaje tog istog zlata. 

Za razliku od štednje u banci ili investicijskih fondova koji se mogu oporezivati, investicijsko zlato je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine u potpunosti oslobođeno poreza, što ga je učinilo znatno privlačnijim investitorima i štedišama jer sva zarada od promjene cijene zlata ostaje upravo njima.

5. Investicija koju držite u ruci

zlatna-stednja-za-mirovinu

Jedan od razloga zašto je investicijsko zlato sve popularnije među štedišama je to što se radi o obliku ulaganje kojeg je doslovno moguće držati u ruci. To znači da je ono prenosivo, jednostavno za skladištenje i investitoru daje potpunu slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom.

Naravno, to nije slučaj kod drugih oblika štednje za mirovinu poput oročene štednje ili mirovinskih fondova. Kod njih se investitor oslanja na financijski sustav kod kojega uvijek postoji rizik od kolapsa, pogotovo u kriznim vremenima, a pristup vlastitim novcima uvelike mu je ograničen.

Investicijsko zlato – najbolja štednja za mirovinu

Zbog svega navedenog, jasno je zašto je upravo ulaganje u investicijsko zlato najbolja financijska odluka koju možete donijeti na kojoj ćete si biti zahvalni u starijoj dobi.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas putem chata, maila [email protected] ili telefona 01 3000 783, a najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]