01.02.2021.

Cijena srebra na svjetskim burzama u ponedjeljak ujutro doživjela je veliki rast od više od 8% u odnosu na petak, što signalizira novi trend rasta cijene ovog plemenitog metala za kojeg mnogi smatraju da je proteklih godina bio podcijenjen. Naime, cijena unce srebra zadnjih se mjeseci kretala na oko 24 dolara, a trenutno iznosi 29 dolara, što je još uvijek znatno niže od razine koju je cijena srebra dosegla za vrijeme prošle ekonomske krize.

Mali investitori glavni razlog porasta cijene srebra

Ono što ovu situaciju čini posebno zanimljivom je činjenica da iza novog porasta cijene stoje pretežito mali ulagači koji su uvidjeli podcijenjenost srebra na tržištu. Naime, ovaj trend započeo je na društvenoj mreži Reddit koja je prošli tjedan došla u središte pažnje financijskih analitičara nakon što su doveli do rasta cijene dionice Gamestopa od više od 2000%, prenosi CNN.

Ukoliko se sličan scenarij ponovi na tržištu srebra koje je sljedeće na radaru velikog broja malih investitora, postavlja se pitanje do koje bi razine cijena srebra mogla ići, a neki investitori spominju čak i iznos od 1000 dolara po unci, prenosi Kitco. Iako je toliki porast cijene malo vjerojatan, mnogi su isto govorili i za dionice Gamestopa pa je ispalo da su u krivu. 

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi smatraju da je srebro podcijenjeno jest činjenica da se srebro u prirodi pojavljuje u količini koja je otprilike 19 puta veća nego količina zlata, a cijena srebra je trenutno oko 62 puta manja od cijene zlata. Povijesno gledano, cijena srebra do 20. stoljeća bila je otprilike 15 puta manja od cijene zlata pa investitori smatraju kako trenutna cijena ne odražava pravu vrijednost srebra koja bi trebala biti višestruko veća.

Čeka li nas nestašica srebrnih poluga i srebrnjaka?

Najpopularniji način ulaganja u srebro je kupnja srebra u fizičkom obliku, odnosno kupnja poluga i kovanica izrađenih od tog plemenitog metala. Najveći svjetski trgovci plemenitih metala poput SD Bulliona, JM Bulliona i Apmexa bilježe ogromni rast potražnje za srebrnim polugama i srebrnjacima zbog kojeg nisu u mogućnosti na vrijeme isporučiti svu traženu robu, prenosi Bloomberg

Situacija u Hrvatskoj nije puno drugačija, pa tako i centarzlata.com – vodeći trgovac plemenitih metala u Hrvatskoj – bilježi veliki rast potražnje za proizvodima od srebra. Velika prednost srebra naspram zlata je to što je cijena srebra znatno manja, pa su poluge i srebrnjaci cjenovno znatno pristupačniji većini investitora od zlata. 

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, tvrdi kako je potražnja za srebrom skočila u zadnjih nekoliko tjedana, ali da su za to bili pripremljeni te su na vrijeme od talionica osigurali nesmetanu isporuku poluga i kovanica kako bi mogli pokriti ukupnu potražnju u Hrvatskoj:

“Trenutno svjedočimo rastu cijene srebra koji bi se mogao nastaviti u narednom periodu pa ne iznenađuje povećana potražnja koju bilježimo ovih dana. Ponukani iskustvom iz proljeća prošle godine, kad je na tržištu zlata došlo do velike nestašice zbog ogromne potražnje koja je vidljiva i danas, na vrijeme smo osigurali opskrbu srebra kako bismo bili spremni za ovakav scenarij”, pojašnjava Kokanović.

U svakom slučaju, jedno je sigurno: pred nama se nalaze zanimljivi dani na tržištu plemenitih metala, a ovog puta najviše bi mogli profitirati upravo oni investitori koji u svojem portfelju drže investicijsko srebro.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!