Najčešće pitanje pri kupnji zlatnih poluga ili zlatnika je “Radi li se o pravom zlatu?”. Strah je opravdan i razumljiv jer na prvi pogled lažno zlato može izgledati vrlo slično pravom, a neizvježbano oko teško može znati razliku. Zbog toga svi naši kupci uz zlatnu polugu ili zlatnik dobivaju certifikat o autentičnosti centarzlata.com.

Što je certifikat o autentičnosti?

Certifikat o autentičnosti centarzlata.com je dokument kojim potvrđujemo da je zlato kupljeno preko nas pravo i da sadrži deklariranu količinu zlata te da ćete nam, ako se odlučite, jednog dana moći prodati zlatnu polugu ili zlatnik po cijeni investicijskog zlata (ako na proizvodu ne bude većih oštećenja).

Provjeru svake zlatne poluge i kovanice koju otkupljujemo ili prodajemo klijentima vršimo profesionalnom baždarenom vagom te profesionalnim uređajem za mjerenje elektromagnetnih svojstava poluge i kovanice. Uređaj bez korištenja ikakvih kemikalija ili nanošenja štete proizvodu u sekundi izvrši dubinsku provjeru zlata ili srebra te uz maksimalnu moguću pouzdanost pokaže radi li se o pravom zlatu ili srebru.

Većina distributera i otkupljivača zlata nema sofisticiranu opremu za provjeru zlata pa im prilikom kupnje morate vjerovati na riječ da se radi o pravom zlatu. Često govore da ga nabavljaju direktno iz talionice i da rizika nema, no to baš i nije tako. Distributeri zlata također vrše otkup investicijskog zlata od klijenata, a bez uređaja za provjeru postoji rizik da će vam nenamjerno prodati lažno zlato. Kod nas tog rizika nema. Prije svake primopredaje pred kupcem vršimo provjeru svake zlatne poluge i kovanice kako bi naši kupci mogli biti 100% sigurni u ispravnost i kvalitetu proizvoda.

Osim toga, gotovo svi proizvodi koje imamo u ponudi izrađeni su od strane uglednih svjetskih kovnica koje posjeduju LBMA certifikat, tj. ispunjavaju najviši svjetski standard kada je u pitanju investicijsko zlato. Sve kovnice koje se nalaze na LBMA Good delivery popisu podložne su rigoroznim zahtjevima za osiguranje najvišeg mogućeg stupnja kvalitete proizvoda od plemenitih metala koje proizvode, stoga je praktički nemoguće da npr. neoštećena zlatna poluga teži manje od deklarirane mase. Poluge mase od 1 gram do 100 grama od proizvođača dolaze u orginalnom zaštitnom pakiranju, koje također služi kao svojevrsni dokaz ili certifikat o autentičnosti zlata.

Što sadrži certifikat o autentičnosti centarzlata.com?

Naš certifikat o autentičnosti zlata sadrži:

  • Naziv proizvoda
  • Masu proizvoda
  • Serijski broj poluge (ako se radi o poluzi)
  • Pečat i potpis odgovorne osobe

Zašto je certifikat o autentičnosti važan?

Iako će većina firmi koje vrše otkup investicijskog zlata i ostalih plemenitih metala provjeriti zlato pri otkupu, moguće je da ćete zlato htjeti prodati fizičkoj osobi kojoj ćete trebati dati nekakvu potvrdu ili dokaz da je zlato pravo, a naš certifikat o autentičnosti zlata je najbolja moguća garancija. Ako zlato ili srebro kupujete kao poklon za vjenčanje, krštenje i sl., certifikat će također dobro doći kao potvrda o tome da se radi o investicijskom zlatu koje ne podliježe niti PDV-u niti porezu na kapitalnu dobit, a pri prodaji ga se može prodati po mnogo boljoj cijeni nego lom zlato. Otkupljivači lom zlata najčešće daju 20-30% nižu cijenu od cijene investicijskih zlatnih poluga i zlatnika na svjetskom tržištu zlata. Certifikat o autentičnosti Banke Zlata je garancija da su sve zlatne poluge i zlatnici koji su kupljeni preko nas kategorizirani kao investicijsko zlato i sve dok su u neoštećenom stanju može ih se bilo gdje u svijetu prodati po cijeni mnogo bližoj burzovnoj cijeni zlata na svjetskom tržištu nego lom zlato.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.